• BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

“YERLİ YEŞİL MERCİMEK, TÜRKİYE’DE HER TENCEREYE GİRECEK”

Kayseri Valiliği ve Migros güç birliğinde, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayseri Şeker, GürAta ve Zzef desteğiyle Kayseri’de yerli üretim yeşil mercimek ekimi artırılıyor.

Ekonomi 9.08.2024 20:27:00 0
“YERLİ YEŞİL MERCİMEK, TÜRKİYE’DE HER TENCEREYE GİRECEK”

Yerel ekonomiye destek vermek amacıyla Kayseri Valiliği ve Migros güç birliğinde, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayseri Şeker, GürAta ve Zzef desteğiyle Kayseri’de yerli yeşil mercimek üretimi ivme kazandı. Bu projeyle, Anadolu mutfağının baş tacı yeşil mercimeğin yerli üretiminin artırılması ve bölgesel kalkınmaya hız verilmesi hedefleniyor.  

Yerli Yeşil Mercimek Üretimi projesi kapsamında, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere sertifikalı tohumlar dağıtıldı. Oluşturulan eğitim programları ve verilen teknik desteklerle, ekim alanlarında çoklu ürün yetiştiriciliği, ürün kayıplarının azaltılması ve onarıcı tarım konularında da çalışmalar yapılıyor ve üreticilerin yetkinlikleri artırılıyor.   Migros’un alım garantisi, lojistik ve paketleme desteği ile çiftçiler güçleniyor. 

2024 yılı için Kayseri’de 4 bin dekar, Kayseri Şeker’in üretim yaptırdığı komşu illerde yaklaşık 6 bin dekar olmak üzere toplam 10 bin dekar alanda mercimek ekimi gerçekleştirildi. Üretilen yüzde yüz yerli yeşil mercimek, Migros ile Türkiye çapında tüketiciye ulaşmaya başladı.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek: “Kayserimizin, kuru fasulye ve nohutta olduğu gibi yerli yeşil mercimek üretiminde de önemli bir üretim merkezi olacağına inanıyoruz”

Tarımsal ürünlerde sürdürülebilir üretim için yerli üreticinin, yerel ürünlerin desteklenmesini, sözleşmeli tarımı ve onarıcı tarımı önemsiyoruz. Yerli Yeşil Mercimek projesimiz, ilimizde önemli bir ekonomik canlılık yaratacağı gibi diğer illerimize de örnek olacak. Bu projede, Tarım ve Orman Bakanlığımızın Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen 38 bin kg yerli yeşil mercimek tohumu çiftçilerimize ulaştırıldı. Kayserimizin, kuru fasulye ve nohutta olduğu gibi yerli yeşil mercimek üretiminde de önemli bir üretim merkezi olacağına inanıyoruz.

Baydur: “Türkiye’de her tencereye yerli yeşil mercimek girecek”

Anadolu’nun bereketli topraklarının bitkisel protein açısından zengin yerli yeşil mercimeğinin üretimini canlandırmak için örnek bir proje hayata geçirdik. Kayserili çiftçilerimize gıda güvenliği, kalite, ambalajlama, finansman, pazarlama, lojistik gibi konularda eğitimler verdik. Tüketicilerimiz, yerli tohumla üretilmiş, kaliteli ve sağlıklı proteini uygun fiyatla sofrasına koyabilecek; Türkiye’de her tencereye yerli yeşil mercimek girecek. Çiftçilerimiz de, Migros sayesinde ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırabiliyor ve emeğinin karşılığını zamanında, değerinde ve güvenle alıyor. Bu proje, onarıcı tarım uygulamaları ile sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Karbon ayak izini düşürüyor, su tasarrufu sağlıyor, biyolojik çeşitliliği koruyor.

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav: Tarım ve Orman Bakanlığımız ile yerel kaynaklarımızın destekleriyle %50 hibeli olarak 38.000 kg sertifikalı ve yerli çeşit yeşil mercimek tohumunu üreticilerimize ulaştırdık. Üretim periyodu süresince teknik ekiplerimiz tarafından çiftçilerimize teknik destek sağlıyoruz. Bu projemizle münavebeye iyi bir alternatif olan mercimekle toprak sağlığını koruyarak, sürdürülebilir çevreci uygulamalarını da desteklemiş oluyoruz

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay: Tüketicilere kaliteli ve milli ürünler ulaştırmaktan gurur duyuyoruz. Kayseri Şeker ve Migros iş birliği ile üretim çeşitliliği ve toprak verimliliğini artırmak amacıyla, tarım parsellerinde birlikte yetiştiricilik (intercropping) modeli ile Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Şeker pancarı sıra arasına yeşil mercimek ekimini teşvik ederek, toprak yapısının iyileştirilmesini, aynı tarladan birden fazla ürün elde edilmesini ve yerel tarımda modern tekniklerin kullanımını teşvik eden sürdürülebilir bir tarım modeli amaçlıyoruz

GürAta ve Zzef Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Gürkan: GürAta ve Zzef ile verdiğimiz danışmanlık kapsamında, kamu ve özel sektör iş birlikleri ile tarımın gelişmesine katkı sağlayan örnek projeler geliştiriyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki küçük yerel üreticilerimizi buluyor, birlikler ve kooperatifler altında güçlenerek, resmi kurumlarla ve perakendecilerle bir araya gelmelerini sağlıyoruz.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve GürAta Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu: Gıda Perakendecileri Derneği olarak, yerel üreticilerimizin ürünlerinin, doğrudan organize perakende üyelerimiz aracılığı ile tüketicilerimize ulaşmasına destek veriyoruz. Böylece uygun fiyatlı, sağlıklı ve güvenilir gıda tedarikini güvence altına alıyoruz.


CANNES’DAN BERLİN’E, 2024’ÜN ÖDÜLLÜ FİLMLERİ ADANA ALTIN KOZA’DA

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

SANKO SANAT GALERİSİNDE KARMA SERGİ

EGELİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI ASYA PAZARINA ODAKLANDI

‘DERUN’, EKİM AYINDA İKİ FESTİVALDE YARIŞACAK!

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

İZLİYORLAR FİLMİNİN ÖZEL GÖSTERİMİ YAPILDI!

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

BELGESELLER ÖZEL GÖSTERİMLE SEYİRCİLERLE BULUŞACAK

ALTIN PORTAKAL’IN UZUN METRAJ YARIŞMA JÜRİLERİ BELLİ OLDU

LAVABO AÇICIYI YANLIŞ KULLANIMDA CİDDİ PATLAMA VE ZEHİRLENME RİSKİ VAR!

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ, SİNEMASEVERLERİ SELAMLAMAYA HAZIRLANIYOR

ARA GÜLER MÜZESİ’NİN MACARİSTAN’DAKİ İLK SERGİSİ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ FİYATLARI AÇIKLANDI

“BARİKAT” SERGİSİ AÇILDI

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 125. SAYISI YAYINLANDI

TÜRKİYE'NİN İLK ELEKTRİKLİ HAFİF KAMYON SATIŞI

EN SON TEKNOLOJİ TRAKTÖR, EKİPMAN VE HASSAS TARIM ÜRÜNLERİ ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU

HAVUZDAN MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞIR MI?

BEL AĞRISI İLERİKİ YAŞLARA MİRAS KALABİLİYOR!

GÜRER: HACİZLER, ÜRETİMİN ÖNÜNÜ KESER

OLİMPİYAT RUHU İSTANBUL’DA CANLANDI

İZLİYORLAR FİLMİ 13 EYLÜL'DE VİZYONDA

DENİZLERİN “SULTAN”I RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NDE

ANADOLU SİGORTA, DÖRT ÖDÜL KAZANDI

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1