TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR: TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNE TAVAN FİYAT UYGULANSIN

TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR: TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNE TAVAN FİYAT UYGULANSIN

Bayraktar, Türkiye’de baklagil ekim alanları ve üretiminin giderek düştüğünü söyledi. Bayraktar, kırmızı etin pahalı olduğu dönemde, vatandaşın protein yönünden zengin baklagil bile tüketmekte zorlandığını bildirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de baklagil ekim alanları ve üretiminin giderek düştüğünü söyledi. Bayraktar, kırmızı etin pahalı olduğu dönemde, vatandaşın protein yönünden zengin baklagil bile tüketmekte zorlandığını bildirdi. Bayraktar temel gıda ürünlerinde marketlerde tavan fiyat uygulanmasını istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nü yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.

“Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan baklagiller protein, vitamin, mineral ve lif yönünden zengin bir ürün grubu olması nedeniyle önemi her geçen yıl daha da artan vazgeçilmez ürünlerimizdir” vurgusu yapan Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Ülkemizde yetiştirilen 7 çeşit yemeklik baklagil arasında en fazla üretilenler nohut, kuru fasulye ve mercimek olup baklagillerin her biri ayrı besin değerlerine sahiptir. 

Fastfood ve hazır gıda tüketiminin arttığı son yıllarda doktorlar ve diyetisyenler tarafından da baklagiller sıklıkla öneriliyor. Ayrıca baklagiller, topraktaki organik madde birikimine yardımcı olmaları ve toprak yapısını düzeltmeleri nedeniyle ekim nöbetinde sıklıkla tercih ediliyor. Bu durum baklagillerin tarımsal üretimdeki önemini artırıyor.

Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan edildi ve takip eden süreçte her yıl 10 Şubat gününün ‘Dünya Bakliyat Günü’ olması kararlaştırıldı.”

“Baklagil ekim alanı yüzde 56,6, üretimi ise yüzde 33,2 oranında düştü”

“Ülkemizde baklagil üretimi ülke geneline yayılmış olsa da Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nin güneyinde yoğunlaşıyor. Genel olarak, kırmızı mercimek Güneydoğu’da, yeşil mercimek İç Anadolu’da, bakla Ege ve Güney Marmara’da, nohut ve kuru fasulye ise birçok bölgemizde yetiştiriliyor. 

Toplam yemeklik baklagil üretiminin, yüzde 42,7’sini nohut, yüzde 30,1’ini kırmızı mercimek, yüzde 20,7’sini kuru fasulye, yüzde 5,3’ünü yeşil mercimek oluşturuyor. Geri kalan yüzde 1,1’ini ise diğer bakliyatlar oluşturuyor. 

Ülkemizde 1990 yılında toplam 20,3 milyon dekar olan baklagil ekim alanı bugüne geldiğimizde 8,7 milyon dekara geriledi. Yani ekim alanlarımızda yüzde 56,6 oranında azalma yaşandı. Aynı şekilde üretimde de yüzde 33,2 oranında bir gerileme gerçekleşti.”

“Baklagillerde üretim tüketimi karşılamıyor”

“2016 yılının Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesinin ardından 2016 yılı ile 2024 yılları arasında yapılan çalışmalar ve üreticilerimizin çabasıyla bakliyat üretimimiz yüzde 24,5 oranında artarak toplam 1 milyon 345 bin tona çıktı. Bu artışa rağmen nohut dışında en çok ürettiğimiz baklagillerde arz açığımız devam ediyor. İstatistikler yeşil mercimekte yüzde 39,8, kırmızı mercimekte yüzde 14,1, kuru fasulyede ise yüzde 8,6 oranında açığımız olduğunu gösteriyor.”

“Baklagilde ithalatçı olmamız kabul edilemez”

“Son 10 yılda kuru fasulye, nohut ve mercimekte ithalat miktarı 379 bin 869 tondan yüzde 55 oranında artarak 587 bin 500 tona çıktı. İthalat değeri ise yüzde 28 oranında artarak 321 milyon dolardan 412 milyon 200 bin dolara yükseldi. Böylelikle son on yılda toplamda 5 milyon 44 bin ton ithalata karşılık 3 milyar 629 milyon dolar para ödedik. 

En önemli protein kaynaklarından baklagilde ithalatçı olmamız kabul edilemez. İnsanımızın protein ihtiyacının karşılamasında önemli bir yere sahip olan baklagillerin üretimini artırmak zorundayız. Halkımızın sağlıklı beslenmesi için temel gıda ürünlerinde üretim artırılmalı, ithalattan vazgeçilmelidir.

Son yaptığımız çalışmada baklagillerde üretici ile tüketici arasındaki makasın çok açık olduğu görülüyor. Üreticide 23 lira olan kırmızı mercimek markette 60 liraya, 31 buçuk lira olan nohut 89 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 98 liraya, 29 lira olan yeşil mercimek 72 liraya satılıyor.

Kırmızı et fiyatlarının yüksekliği ve tüketicinin alım gücünün düştüğü günümüzde protein ihtiyacının yeterince karşılanması bakımından üreticilerimizde ucuz olan bu ürünleri tüketicilerimizin pahalı yemesinin izahı yoktur.” 

“Marketlerde tavan fiyat uygulanmalıdır”

“Bu gibi temel gıda ürünlerinde marketlerde tavan fiyat uygulanmalıdır.

Baklagil üretimini artırmaya yönelik teşvikler artırılmalı, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı makul seviyelere çekilmelidir. 

Hasat dönemine yakın ithalat yapılarak piyasa dengesi bozulmamalıdır. 

Üreticilerimizin memnun olacağı bir fiyat politikası oluşturulmalıdır. 

Üreticilerimizin üretimini sürdürebilmesi için yetkililerin bu sorunları görmezden gelmemesi ve yerli üretimi destekleyici politikalar geliştirmesi gerekiyor.”

 



ARASTA’NIN SESİ DUVAR GAZETESİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI

“NİĞDE’DE MİSKET ELMA DA SİZLERE ÖMÜR”

100 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL: TÜRKİYE KENEVİR PAZARI İÇİN HAZIR

GALATAPORT JAZZ BAŞLIYOR

UZMANLARDAN MENENJİT UYARISI

OBEZİTENİN KADINLARDA YOL AÇTIĞI 8 SAĞLIK SORUNU

HİPERTANSİYON YAŞINI ÖNE ÇEKEN  8 ÖNEMLİ NEDEN!

TÜRK SİNEMASI DÜNYA SAHNESİNDE

DÜNYADA BİR İLK

“TERMAL SAĞLIK TURİZMİNDE KÜRESEL BİR GÜÇ OLABİLİRİZ”

TÜRKİYE OLMASI GEREKENDEN İKİ KAT FAZLA TUZ TÜKETİYOR

NEVZAT HIZ, UNUTULMAYA YÜZ TUTAN SÖZ VARLIĞINI “ADANA SÖZLÜĞÜ” ADIYLA KİTAPLAŞTIRDI

“22 YIL SONRA TARIM SAYIMI KARARI ALINDI”

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM, KURU KAYISI VE KURU İNCİR İHRACATINDA 1 MİLYAR DOLAR AŞILDI

KELİME KAYBIYLA BAŞLAYAN SESSİZ TEHDİT: PRİMER PROGRESSİF AFAZİ

HER 2 KADINDAN 1’İNİN ORTAK SORUNU İDRAR KAÇIRMA

HAREKETSİZLİĞİN VÜCUDUMUZDA YOL AÇTIĞI 7 HASAR!

CHP’Lİ GÜRER’DEM ÇİN TUZU UYARISI

ÖZKE, ÖĞRETMEN AKADEMİSİ’NDE YAŞAR KEMAL’İ ANLATTI

TEMA’DAN KURAKLIK USTALARI PROJESİ

KIZILAY İÇECEKLERİNE ŞALGAM VE SOĞUK ÇAY DA EKLENDİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR

DOĞAL İHTİYAÇLAR ZAMANINDA KARŞILANMALI…

ASANSÖR ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURAN FUARDA, ADANA DA YER ALIYOR!

BOZKIRDA YEŞİLİN HİKAYESİ: ATA ÇİFTLİĞİ

ASTIMI TETİKLEYEN 10 ETKEN!

FERAHOĞLU SANKO SANAT GALERİSİ’NDE RESİM SERGİSİ

ABB’DEN ÇİFTÇİLERE SERA MALZEMESİ DESTEĞİ

HANASAKA TRAKTÖR TARIMLA BULUŞUYOR!

HARBİYE AÇIK HAVA’DA YENİ SEZON BAŞLIYOR!

Yükleniyor