TEMA’DAN KURAKLIK USTALARI PROJESİ

TEMA’DAN KURAKLIK USTALARI PROJESİ

Kuraklıkla mücadelede kadim bilgi ve yeni nesil tarım bir arada"Kuraklık Ustaları" projesi genç çiftçilerle buluştu

TEMA Vakfı’nın kuraklığa karşı dayanıklı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirdiği "Kuraklık Ustaları" projesi kapsamında geliştirilen eğitim içerikleri, Konya’da genç çiftçilerle buluştu. Kadim bilgilerin günümüz tarım yaklaşımlarıyla buluştuğu eğitimler ile çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlaması; tarımda iklim dayanıklılığının ve üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Ereğli, Beyşehir ve Karapınar ilçelerinde düzenlenen oturumlarla üç gün süren eğitimlerde yaklaşık 80 çiftçiye ulaşıldı. Eğitimlere kadın çiftçilerin de katılımı, kırsalda iklim direncine katkı sunan kadın emeğini görünür kıldı.

Programın açış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, iklim krizinin proje bölgesinde kuraklıkların sıklığını ve şiddetini artıracağına dikkat çekti. Tarımsal üretimi tehdit eden en büyük risklerden birinin kuraklık olduğunu belirten Dr. Öztürk, bölge halkının geçmişte yaşadığı kuraklık dönemlerinden önemli deneyimler kazandığını; bu süreçlerde edinilen bilgi ve üretim pratiklerinin, bugünün bilimiyle birleştiğinde kuraklıkla mücadelede yol gösterici olacağını ifade etti.

Eğitimler kapsamında Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Dr. Fatih Özden, günümüz endüstriyel tarım sisteminde karşılaşılan ekolojik, ekonomik ve toplumsal sorunlara değinerek; agroekolojinin bu sorunlara nasıl bir çözüm yaklaşımı sunduğunu anlattı. Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Akça ise kurak koşullarda tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için uygulanabilecek yöntemleri çiftçilerle paylaştı.

Kuraklığa dayanıklı tarımsal üretim yöntemleri çevrim içi eğitimlerle yaygınlaştırılacak

Proje kapsamında bugüne kadar 70 yaş üzeri deneyimli çiftçilerle yapılan görüşmelerle kuraklığa dirençli geleneksel yöntemler ve önemli bilgiler kayıt altına alındı. Bu bilgiler, 20-40 yaş aralığındaki genç çiftçilere yüz yüze eğitimlerle aktarılıyor. İlerleyen aşamalarda ise bu eğitimlerin çevrim içi platform aracılığıyla daha geniş bir kitleye ulaştırılması hedefleniyor. Ayrıca çiftçilerin farklı ürünlerin yetiştiriciliğine dair uzun yıllara dayanan deneyimleri, belgeseller aracılığıyla kayıt altına alınarak yaygınlaştırılacak.

Bu doğrultuda hazırlanan eğitim içeriğinde ise agroekolojinin önemi, geçmişten gelen su tutma yöntemleri, kuraklığa dayanıklı tohumlar, toprak organik maddesinin artırılması gibi başlıklar yer alıyor. Ayrıca dünyadaki benzer iklim koşullarına sahip bölgelerden iyi uygulama örnekleri de eğitim içeriğinde bulunuyor.

Proje, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından destekleniyor

Kuraklık Ustaları Projesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCGAP) kapsamında yürütülüyor. Konya ilinin Karapınar, Ereğli ve Beyşehir ilçelerini kapsayan proje, yüzlerce yıldır var olan geleneksel tarım bilgisini genç çiftçilere aktararak iklim değişikliğine karşı dirençli üretim modelleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Projenin tanıtımı, geçtiğimiz yıl Konya’da düzenlenen bir basın toplantısıyla yapılmıştı. Toplantıya TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Önceki AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve bölgedeki deneyimli çiftçiler katılmıştı. Toplantıda konuşan Ataç, Anadolu’nun kuraklıkla mücadelesinde projenin önemli bir rol oynayacağını vurgularken; Meyer-Landrut ise tarımın hem iklim değişikliğinden en çok etkilenen hem de değişime katkı sunabilecek alanlardan biri olduğunu ve projenin sürdürülebilirlik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etmişti.

TEMA Vakfı, Kuraklık Ustaları projesiyle hem doğa dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hem de iklim krizine karşı daha dirençli kırsal üretimi desteklemeyi amaçlıyor.



HAREKETSİZLİĞİN VÜCUDUMUZDA YOL AÇTIĞI 7 HASAR!

CHP’Lİ GÜRER’DEM ÇİN TUZU UYARISI

ÖZKE, ÖĞRETMEN AKADEMİSİ’NDE YAŞAR KEMAL’İ ANLATTI

TEMA’DAN KURAKLIK USTALARI PROJESİ

KIZILAY İÇECEKLERİNE ŞALGAM VE SOĞUK ÇAY DA EKLENDİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR

DOĞAL İHTİYAÇLAR ZAMANINDA KARŞILANMALI…

ASANSÖR ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURAN FUARDA, ADANA DA YER ALIYOR!

BOZKIRDA YEŞİLİN HİKAYESİ: ATA ÇİFTLİĞİ

ASTIMI TETİKLEYEN 10 ETKEN!

FERAHOĞLU SANKO SANAT GALERİSİ’NDE RESİM SERGİSİ

ABB’DEN ÇİFTÇİLERE SERA MALZEMESİ DESTEĞİ

HANASAKA TRAKTÖR TARIMLA BULUŞUYOR!

HARBİYE AÇIK HAVA’DA YENİ SEZON BAŞLIYOR!

ATATÜRK BULVARI UNESCO GEÇİCİ MİRAS LİSTESİNDE!

32. ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ 22 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

ESTETİK YAPTIRMAK İSTEYENLERİN EN SIK DÜŞTÜĞÜ 5 HATA!

DRESDEN KISA FİLM FESTİVALİ’NDEN: TAMAMEN POLİTİK SEÇKİSİ

İPEK YOLU TURİZM KORİDORU İÇİN İLK ADIM GÖYNÜK’TE ATILDI

FAZIL SAY’ 50. SANAT YILINI CSO ADA ANKARA’DA KUTLADI

BETA ENERJİ FİLARMONİ ORKESTRASI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'N’DE DİNLEYİCİLERİYLE BULUŞUYOR

“KUANTUM BEYİN – NÖROKUANTOLOJİ” KİTABI RAFLARDA YERİNİ ALDI

SİGARA DUMANI, KİRLİ VE TOZLU HAVA SES TELLERİNİ TAHRİŞ EDİYOR!

KIRIKHAN HAVUCU COĞRAFİ İŞARET İLE TESCİLLENDİ!

DEPREMLER SADECE BİNALARI DEĞİL, RUHLARI DA SARSIYOR!

SİDE’DE GİRİT SOFRASI KURULDU, TARİH, TATLAR VE EZGİLER BÜTÜNLEŞTİ

TGC’DEN DARICA’DA 50 ODALI HUZUREVİNİN TEMELİ ATILDI

SAĞLIKTA ‘ARAYI AÇMAYALIM’ KAMPANYASI

YABANCI DİPLOMATLARA ANKARA’NIN KÜLTÜREL MİRASI TANITILDI

ANKARALI ÇİFTÇİYE 1 MİLYONUN ÜZERİNDE ERKENCİ SEBZE FİDESİ

Yükleniyor