• BIST 100

    8845,94%2,21
  • DOLAR

    34,23% 0,06
  • EURO

    37,04% 0,08
  • GRAM ALTIN

    3014,70% 0,76
  • Ç. ALTIN

    5004,16% 0,19

PSİKOLOJİK SORUNLAR YABANCI MADDE YEME ALIŞKANLIĞINA NEDEN OLABİLİYOR

Bir aydan uzun süren, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına pika sendromu denildiğini belirten uzmanlar bu durumun en sık çocuklarda görüldüğünü söylüyor.

Sağlık 6.07.2024 21:34:00 0
PSİKOLOJİK SORUNLAR YABANCI MADDE YEME ALIŞKANLIĞINA NEDEN OLABİLİYOR

Tedavinin en önemli aşaması pika sendromunu hastalık olarak kabul etmek

Bir aydan uzun süren, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına pika sendromu denildiğini belirten uzmanlar bu durumun en sık çocuklarda görüldüğünü söylüyor.

Beslenme yetersizlikleri ya da psikolojik sorunların pika sendromuna neden olabileceğini dile getiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, çocuklarda tanı koyulabilmesi için 2 yaşından büyük olması gerektiğini söyledi. Tedavinin en önemli aşamasının pika sendromunun bir hastalık olarak kabul edilmesi olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “Pika sendromu tedavisinde psikiyatrist, psikoterapist ve diyetisyen desteği önemli rol oynar.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, besin değeri olmayan yabancı madde yeme alışkanlığı pika sendromu hakkında bilgi verdi.

En yaygın belirtisi karın ağrısı 

Bir aydan uzun süren, besin olarak kabul edilmeyen toprak, kağıt, saç, boya, kül, kil gibi maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına pika sendromu denildiğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, bu durumun en sık çocuklarda görüldüğünü ve ‘toprak yeme alışkanlığı’ olarak bilindiğini söyledi.

Karın ağrısının pika sendromunun en yaygın ve sık görülen belirtileri arasında yer aldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “Çocuğun yediği şeylerden dolayı dışkısında kan, kabızlık veya ishal görülebilir. Kabızlık ve ishale tıkanıklık ya da hasar görme gibi bağırsak sorunları eklenebilir. Yenilen maddelerin yol açtığı sık görülen enfeksiyonlar da pika sendromu belirtileri arasında bulunur.” dedi.

“Pika sendromu tanısı 2 yaşından önce konulamaz”

Demir eksikliği, çinko eksikliği ve yetersiz beslenmenin pika sendromunun en yaygın nedenleri arasında olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, “Kimi zaman psikolojik sorunlar da yabancı madde yeme alışkanlığına neden olabilmektedir. Ebeveynin yeterli ilgiyi göstermediği ve çocuk gelişimi için uygun ortamın oluşmadığı durumlar pika sendromunun gelişmesinde etkilidir. Anne-babanın ayrılması, çocuk istismarı, anne-baba ve çocuk arasındaki iletişim bozuklukları, ailenin ihmali gibi durumlarda çocuklarda pika sendromu görülebilir. Şizofreni, obsesif kompulsif bozukluklar ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar da pika sendromunun oluşmasına zemin hazırlayabilir.” uyarısında bulundu.

Pika hastalığının tanısının koyulabilmesi için çocuğun en az 2 yaşında olması gerektiğine de dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş şöyle devam etti:

“Çünkü ufak çocuklarda ağza uygunsuz maddeleri atma ve yemeye çalışma davranışı görülebilir. Bebekler emekleme dönemlerinde ve diş çıkarma dönemlerinde bulduğu yabancı cisimleri ağızlarına götürme eğilimindedirler. İlerleyen yaşa rağmen ağza yabancı cisim götürme eylemini devam ettiren çocuklarda pika sendromu gelişebilir.”

“Kişi önce yaşadığı durumu hastalık olarak kabul etmeli” 

Vücut için gerekli olan karbonhidrat, yağ, protein, mineraller ve özellikle B1, B6 vitaminlerinin yeterli miktarda alınmaması sonucunda, vücutta besin değeri olmayan maddeleri yeme eğilimi oluşabileceğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çeşitli nedenlerle beslenmenin etkilenmesi ve süt, yumurta, et, balık ve peynir gibi temel gıda maddelerine ulaşımın azalması ile vücudun gıda eksikliğini çeşitli maddelerle gidermeye çalışması pika sendromunun oluşmasına zemin hazırlar. Tedavide öncelikle kişinin yaşadığı durumun bir hastalık olduğunu kabul etmesi önemlidir. Bireylerin yanlış beslenme tercihlerini doktora aktarması sonucunda pika sendromu tanısı konur. Yeme bozukluğuna sebep olan nedenler belirlendikten sonra, yanlış beslenme eğilimine iten faktörlerin ortadan kalkmasına yönelik bir tedavi planlanır.”

Psikiyatrist, psikoterapist ve diyetisyen desteği önemli

Doktor ve diyetisyen önerisi ile pika sendromu yaşayan bireye özel beslenme programı uyguladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş sözlerini şöyle tamamladı:

“Beslenme planının uygulanma aşamasında bireyin çevresinin desteği ve kontrolü tedavinin gidişatını olumlu yönde etkiler. Özellikle çocuk hastalarda ailenin çocuğa destek olması, aktif iletişimde ve gözlemde bulunması oldukça önemlidir. Pika sendromu tedavi edilmezse gelişme geriliği, bağırsaklarda yenilen sert maddelere bağlı ciddi hasarlar, vücutta kurşun birikmesi gibi sorunlara neden olabilir. 

Pika sendromu tedavisinde psikiyatrist, psikoterapist ve diyetisyen desteği önemli rol oynar. Psikolojik sebeplerden kaynaklanan durumlarda ise psikoterapi ve davranışsal terapi teknikleriyle birlikte yeme davranış bozukluğunun tedavisi yapılır.” 


3 USTA SANATÇIYI BULUŞTURAN SERGİ: " HAYAT GEÇERKEN"

‘KAMUSAL ALANDA SANAT’ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

3.GEMLİK FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

SİGORTALI ÇİFTÇİ SAYISI 460 BİNE DÜŞTÜ

ANAHTAR GÖSTERİM İÇİN GÜN SAYIYOR

BAZI PSİKİYATRİK SORUNLARIN TEMELİNDE OYUN BAĞIMLILIĞI OLABİLİYOR!

GIDA ATIKLARI PATİLİLERE MAMA, TOPRAĞA GÜBRE OLUYOR

İLK EL KONUT SATIŞ SAYISI 44 BİN 858 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

AYAKKABI VE SARACİYE İHRACATÇILARI SUUDİ ARABİSTAN YOLCUSU

KASTAMONU ENTEGRE, TARSUS FABRİKASININ ÜRETİMİNİ DİĞER TESİSLERİNE AKTARIYOR

KOLEKSİYON HİKÂYELERİ EDİSYON SERGİSİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDE “ASIL OLAN VAR OLAN” SERGİSİ

“DOLU AFETİ ÇELTİKTE YÜZDE 100’E ORANDA ZARAR VERDİ”

ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİFİLM SÖYLEŞİLERİYLE SÜRÜYOR

2023 YILINDA 5 MİLYON 700 BİN TON PATATES ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ.

YURT DIŞINDA TATİL YAPAN TÜRKLERİN SAYISI10 MİLYONU GEÇTİ

TZOB ŞEMSETTİN BAYRAKTAR: PATATES VE KURU SOĞANA DEVLET MÜDAHALE ETMELİ

KARAİSALI BİBERİ TESCİLLENDİ

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK 3.TESBİH VE DOĞAL TAŞLAR FUARI 17 EKİM’DE ADANA’DA AÇILIYOR

MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRAN 15 ETKEN

BEDENEN TÜRKİYE’DE, BEYİN OLARAK YURT DIŞINDALAR…

“ÜLKEMİZDE 15 MİLYONU AŞKIN RUHSAL HASTALIK TANISI ALMIŞ KİŞİ VAR”

KADINLAR DUYGUSAL, ERKEKLER MANTIKLI DÜŞÜNÜYOR

SANKO SANAT GALERİSİNDE KARMA SERGİ

SANKO SANAT GALERİSİNDE KARMA SERGİ

3.GEMLİK FİLM FESTİVALİ'NDE ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ BELİRLENDİ

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI’NI 29 ÖZEL FİLM İLE KUTLUYOR

DÜŞBAZ’DAN ÖDÜLLÜ BİR YAS ROMANI: GÖLGELER ORMANI

GRİPTEN KORUNMANIN EN İYİ YOLU AŞI OLMAK…

21 KASIM’DA #KADINERKEKEŞİTTİRNOKTA!

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1