• BIST 100

    9330,99%-0,08
  • DOLAR

    38,06% 0,38
  • EURO

    43,23% 1,56
  • GRAM ALTIN

    3929,59% 1,51
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,00

KEDİLER, 9 CANLI DEĞİLDİR!

KEDİLER, 9 CANLI DEĞİLDİR!

Hayvancılık 16.06.2023 10:42:24 0
KEDİLER, 9 CANLI DEĞİLDİR!

Günümüzde kedi sahiplerinin yalnızca yarısı, kedilerini düzenli sağlık kontrollerinden geçiriyor. Doğaları gereği hastalık semptomlarını ustalıkla gizleyebilen kediler için ise, bu durum ciddi sağlık sonuçlarını beraberinde getiriyor. Konu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Royal Canin’in her sene sektörel dernekler ve veteriner hekimler ile işbirliğinde düzenlediği “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası, kedi sahiplerine sağlık kontrolleri için harekete geçilmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunuyor.

Dünyada her 10 kediden yalnızca 4’ü düzenli sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Kedi sahipleri, kedilerini yalnızca hastalandığında veya yaralandığında veteriner kliniğine götürdüklerini belirtirken, Türkiye’deki kedi sahiplerinde de maalesef benzer bir durum  söz konusu. Royal Canin tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre, günümüzde her 3 kedi sahibinden 1’i kedileri hastalık semptomu göstermesine rağmen kedilerini hemen sağlık kontrollerinden geçirmediğini belirtiyor. Hastalık semptomlarının müdahale edilmediği takdirde kendi kendine geçeceğine inanılması ve veteriner klinik ziyaret sürecinin kediler ve sahipleri için stresli bulunması, düzenli sağlık kontrollerinin ertelenmesinin ardındaki temel etkenler.

Photoshoot NL

ULUSAL BİR FARKINDALIK KAMPANYASI

Royal Canin Türkiye tarafından düzenlenen “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” sosyal farkındalık kampanyası, bu yıl 16 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında hayata geçiriliyor. İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET), Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) ve Acil Veteriner Hekimleri Derneği’nin (TuVECCA) program ortakları arasında yer aldığı kampanya, hayvan sahiplerini kedileri için düzenli sağlık kontrolleri planlamaya teşvik ederken koruyucu hekimlik uygulamalarının önemi konusunda farkındalık yaratmayı ve kedilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Kampanya hakkında konuşan Royal Canin Türkiye Ülke Müdürü Aslı Çelikkol, “Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya vizyonumuz kapsamında sekiz yıldır yürüttüğümüz kampanyamız ile her yıl binlerce hayvan sahibi ve kedilerinin yaşamına dokunuyoruz. Hayvan sağlığı, mutluluğu ve refahında kilit rol oynayan veteriner hekimlerimiz, hayvanlar ve sahipleri için yarattığımız değer dünyasının merkezinde bulunuyor. Bu projemizde de bilgi ve deneyimleri ile bize önemli meslek örgütleri ve dernekler eşlik ediyor. Hayvan sahiplerini bilgi ile desteklemek bizim önceliğimiz. Hayata geçirdiğimiz bu sosyal farkındalık kampanyası ile birlikte, kedilerin yavruluk döneminden itibaren düzenli veteriner kliniği ziyaretlerine başlamasını teşvik ediyoruz,” dedi.

Hastalıklarını ustalıkla gizleyebilen kediler için, sağlık kontrolleri şart!

Kedilerin düzenli sağlık kontrollerinden geçirilmemesinin ardında halk arasındaki yaygın yanlış inanışların da olduğunun altını çizen Royal Canin Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu, “Kedilerin, dokuz canlı oldukları yalnızca bir efsaneden ibaret. Doğaları gereği özgür karakterli ve görece dirençli olmaları sebebiyle kedi sahipleri, kedilerinde hastalık semptomları baş gösterdiğinde ‘bunu da kendi başlarına atlatabilir’ gibi yanlış bir düşünceye kapılabiliyor. Hastalık belirtilerini ustalıkla maskeleyebilen kedilerde ilk semptomu gördüğümüzde hemen harekete geçebilmeli ve veteriner hekimler aracılığıyla teşhis ve tedavi sürecini başlatabilmeliyiz. Aksi takdirde, hastalıkları gözle görülebilir bir noktaya ulaştığında, çoğunlukla hastalıkları ilerlemiş ve hatta geri dönülemeyecek noktaya ulaşmış olabiliyor. Bu nedenle, insanlarda olduğu gibi, kedilerde de erken teşhis hayat kurtarır diyoruz,” dedi.  

Her 10 kedi sahibinden 8’i, klinik ziyaret sürecini stresli buluyor

Araştırma sonuçlarına göre; kedi sahiplerinin veteriner klinik ziyaret sürecinde en çok zorlandıkları konu, muayene öncesi ve sırasında kedilerinin ve dolayısıyla kendilerinin yaşadıkları stres. Her 10 kedi sahibinden 7’si ise, daha kolay olması halinde kedilerini daha sık düzenli sağlık kontrollerinden geçireceklerini belirtiyor.

“Oysa kedi sahiplerinin atabileceği ufak adımlar ve alabilecekleri ek önlemler ile bu süreci doğru bir şekilde yönetebilmek mümkün,” diyen Royal Canin Türkiye Marka ve Dijital Pazarlama Direktörü Koray Ramis, sözlerine şöyle devam etti: “www.royalcanin.com websitemiz ve YouTube hesabımızda, ihtiyaç duyulabilecek her türlü bilgi ve bakım önerisini bir dijital kütüphane halinde bir araya getirerek hayvan sahiplerinin dikkatine sunuyoruz. Kampanyamıza ilişkin farkındalığın daha geniş kitlelere ulaşabilmesi adına, bu yıl, bilimsel veriler ile güçlendirilmiş, ilgi ve merak uyandıracak bir iletişim stratejisi ile ilerliyoruz. İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında konumlanan, trafik yoğun metro istasyonlarında kampanyamızı hayvan sahipleri ile buluşturuyor ve sorumlu kedi sahipliğini teşvik ediyoruz. Kedi sahiplerinde davranış değişikliğine yol açmak ve düzenli sağlık kontrollerinin öneminin anlaşılabilmesi, hayvanlar için daha iyi bir dünya yaratma vizyonumuzda kritik bir öneme sahip,” dedi.

“Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası kapsamında #kedimklinikte etiketi ile sosyal medyada yapılacak her sağlık kontrolü paylaşımı karşılığında Royal Canin, 1 kg mama bağışını Göktürk Hayvanseverler Derneği bakımı altında bulunan sahipsiz hayvanlara ulaştırma taahhüdünde bulunuyor.

Kampanya hakkında daha detaylı bilgiye, kampanya websitesinden ulaşılabiliyor.

TEKKEŞİN: TOPUK DELME, YENİDOĞANLARDA GÜVENLİ VE ETKİLİ BİR YÖNTEMDİR!

ORMAN OKULLARIYLA GELECEK YEŞERİYOR

5. GIDA BANKACILIĞI ZİRVESİ’NDEN ÇAĞRI

13. PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVAL COŞKUSU

YAŞAMIN YOK OLMAYA YÜZ TUTAN SESLERİ KAYIP SESLER ALBÜMÜ’YLE ÖLÜMSÜZLEŞİYOR

ULUSLARARASI URLA GASTRONOMİ FİLM FESTİVALİ’NDE TARİH DEĞİŞİKLİĞİ

PİYANO, KEMAN ve CAZ ESİNTİLERİYLE DOLU UNUTULMAYACAK BİR FESTİVAL HAFTASI

FELÇ OLMA RİSKİ KADINLARDA DAHA YÜKSEK

UKRAYNALILAR ADANA ULUSLARARASI PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA

DÜNYACA ÜNLÜ DANS VE MÜZİK TOPLULUKLARI BAŞKENT SAHNELERİNDE

ADANA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ İKİNCİ GÜN ETKİNLİKLERİ VE SEFO KONSERİ

KURU MEYVE İHRACATÇISI TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’YLA BİRLİKTE HAREKET ETMEK İSTİYOR

GERÇEK NARSİSİM NEDİR?

YÜZ BİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİST TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK KARNAVALI İÇİN ADANA’DA BULUŞTU

"TOPRAĞIMIZI GENÇLER SÜRMÜYOR İSE GELECEĞİMİZ RİSK ALTINDADIR"

İBB KÜLTÜR AŞ’NİN REHBERLİ SERGİ TURLARI “SANAT ROTASI” NİSAN AYINDA DA DEVAM EDİYOR!

BAŞKENTTE ÇOKSESLİ MÜZİĞİN COŞKUSU BAŞLADI

KARNAVALIN EN “LEZİZ” YARIŞMASINDA BÜYÜK REKABET

DÜNYA ÇOCUKLARI KARNAVAL’DA “BARIŞ VE DOSTLUK” MESAJI

8 SORUDA DİYABET TESTİ!

13. ULUSLARARASI ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI 5 NİSAN’DA BAŞLIYOR

DÜNYADA İSRAF EDİLEN GIDANIN ÜÇTE BİRİ, GIDAYA ERİŞEMEYEN İNSANLARIN TÜMÜNE YETİYOR

TOPLUMUN GÜVENİNİ VE VERİMLİLİĞİNİ BOZAN SESSİZ TEHDİT: MOBBİNG!

SERAMİK SANATINDA ULUSLARARASI BAŞARI, AYŞE YEREBAKAN'A İKİ YENİ ÖDÜL

BAYRAMDA EN SIK DÜŞÜLEN 7 HATAYA DİKKAT!

BAŞKENT BAHARI ÇOKSESLİ MÜZİĞİN COŞKUSUYLA YAŞAYACAK

PORTAKAL ÇIÇEĞI KARNAVALI 4 NİSAN’DA BAŞLIYOR. KARNAVALDA 200’DEN FAZLA ETKINLIK VAR

4. ULUSLARARASI DARICA KISA FİLM YARIŞMASI BAŞVURULARI BAŞLADI!

BEL FITIĞI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 7 YANLIŞ!

KURU FASÜLYE YÜZDE 206.8 ARTTI

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41