HALI RESSAMI DEVRİM ERBİL'İN ESERLERİ ‘‘ŞEKERRENK” KİTABI İLE ÖLÜMSÜZLEŞİYOR!

HALI RESSAMI DEVRİM ERBİL

Balıkesir’deki Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde yine Uğur Batı’nın küratörlüğünde “Şekerrenk” sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Türk Çağdaş Resim sanatının yaşayan efsanesi Devrim Erbil'in halı eserlerini içeren Prof.Dr. Uğur Batı tarafından yazılan Şekerrenk: “Devrim Erbil Halıları ve Namütenahi Bir Derinlik” kitabı yayımlandı. Devrim Erbil’in dünya çapındaki halı resimleri (tapestry) kitabı onun sanatsal mirasının yeni bir boyut kazanmasını sağlarken, sanatseverlere Erbil’in eserlerine dair derinlemesine bir perspektif sunacak. Bu kapsamda Balıkesir’deki Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde yine Uğur Batı’nın küratörlüğünde “Şekerrenk” sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Dünya resminin usta isimlerinden Devrim Erbil’in eserlerinden ilham alınarak tasarlanan müze alanında sanatçının en sevdiği tema olan “çizgisel kent dokusu” halı eserleri ile ön plana çıkarıldı. 

 Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’ndeki sergi ve kitap lansmanı, Türk sanat dünyasında özel yerini aldı. 

Modern sanatın duayeni ve ülkemizin eşsiz sanatçılarından biri olan Devrim Erbil, "Şekerrenk" kitabıyla sanatsal mirasını geleceğe taşıyor. Erbil’in halı resimlerde konusundaki sanatsal kariyerini ve eşsiz bakış açısını yansıtan "Şekerrenk" sergisi de “Devrim Erbil Halılarının” en geniş koleksiyonu olarak göze çarpıyor. 

Asla “Sonu Olmayan” Bir Devrim Erbil ve Halı Hikayesi

Sanatçının halı çalışmaları, Anadolu coğrafyasının zengin kültürünü ve tarihini yansıtmanın ötesinde, evrensel bir diyalog başlatma gücüne sahip olacaktır. Erbil, yerel motifleri evrensel bir sanat diliyle işlerken, aynı zamanda kültürel köklerimizin modern dünyada nasıl bir yankı bulabileceğini de ortaya koyar. Bu kitap, Devrim Erbil'in eserlerini, onların yarattığı görsel ve duygusal etkiyi halılar üzerinden derinlemesine inceleyerek, sanatseverlere sanatçının dünyasına adım atmaları için bir kapı aralayacak. Her bölüm, Erbil'in halı sanatındaki farklı bir yönü ele alarak, onun bu büyüleyici evrensel dilde nasıl ustalaştığını gösterir. Devrim Erbil’in sanatı üzerinden halıları keşfetmek, sadece estetik bir deneyim değil, aynı zamanda bir öğrenme ve keşfetme sürecidir. Bir füzyondur. Bir değer zinciridir. Erbil halılarına akan, yansıyan her detay, kültürümüzün ve sanatın evrenselliğinin bir ifadesi olarak okunabilir. Bu sayfalar, sizleri sanatın sadece gözleri değil, aynı zamanda kalpleri ve zihinleri de nasıl etkileyebileceğini göstermek için tasarlanmıştır. 

Devrim Erbil, Dünyanın En Önemli Halı-Ressamıdır!

Devrim Erbil’in halı resmi; atkı, çözgü, düğüm, ilme; halı tezgahındaki bir büyük ustanın hikayeleridir. Devrim Erbil tartışmaya kapalı bir şekilde dünyanın en önemli halı-ressamıdır. İmgeleri özgün, üslubu özelleştirilmiş, farklı tekniklerde inşa edilmiş, dünyanın tüm dokuma teknikleriyle dokunmuş, yaygın, en fazla halı koleksiyonuna sahip ressamı Devrim Erbil’dir. Halı sanatının dünyadaki “duayeni”dir. Halı sanatın dilini, yalnızca bir ustalıkla değil, bir bilgelikle ve duygularla harmanlayan, adını Türk ve dünya sanat tarihine altın harflerle yazdırmış bir büyük ustadır o. Bu büyük ustanın

Yağcıbedir halıları vardır, Uşak halıları vardır, Özbek halıları vardır, Türkmen halıları vardır, İran halıları vardır, İpek halıları, Hereke halıları vardır. Daha pek çok üslupta halıları vardır. Fakat Erbil’in halı-resimleri kesinlikle bir Anadolu mucizesidir. Onun halılarında Anadolu’nun halı yelpazesinin kendine özgü renklerini, kompozisyonlarını, olağanüstü tekniklerini görürüz.

Devrim Erbil’in biricik işlerinde fikir liderliği yapmış usta yazar, sanat yönetmeni Prof.Dr. Uğur Batı’nın kaleme aldığı Şekerrenk kitabı, Türk resim sanatının öncülerinden Erbil'in yaşam boyu süren sanatsal yolculuğunu ve bu yolculuğun kültürel mirasımıza katkılarını “halılar” üzerinden ele alıyor. Kitap, Erbil'in sanatsal ifadesinin kökenlerine ve evrimine ışık tutarken, onun vizyonunun ve tekniklerinin sanat dünyasında nasıl bir yenilik yarattığını da gözler önüne seriyor. Devrim Erbil halılarındaki detaylara analitik ve çok boyutlu bir şekilde eğilerek, Erbil’in estetik ve felsefi derinliğini keşfedebileceğiniz bir eser bu. Onun halılarındaki zengin motifler ve canlı renkler, sadece gözü değil, aynı zamanda ruhumuzu da doyuracak.

Devrim Erbil'in Sanatına Derinlemesine Bir Bakış

Prof. Dr. Uğur Batı’nın yoğun bir emek ve çalışmaları sonucu kaleme aldığı "Şekerrenk" kitabı, usta sanatçının tüm dönemlerine ait halı eserlerini bir araya getiriyor. Prof. Dr. Uğur Batı bu konuda, “Türkiye’nin özel sanatçılarından Devrim Erbil’in sanatını derinlemesine inceleyen bir halı koleksiyon kitabı yazdığını belirterek, Erbil’in yağlı boya tablolarının yanı sıra, marküteri, batik, halı, vitray gibi farklı malzeme ve üsluplarda ürettiği eserleri bulunduğunu, bu kitapta ise halı ve kilim resimlerin göstergebilimsel ve retorik açıdan yorumlanarak ele alındığını ifade etmeliyim. Kitap, Erbil’in halı sanatındaki ustlalığını şiir ve edebiyatla da işlediğini, onun dünya sanatındaki bu özgün konumunu ve eserlerinin benzersizliğini vurguluyor. Bu anlamda, Devrim Erbil “Şekerrenk” kitabı, Türkiye’de yazılmış en özel sanat kitaplarından biri olarak öne çıkmaktadır” dedi.  Kitapta, sanatçının farklı dönemlerde ortaya koyduğu eserlerin yanı sıra, bu eserlerde kullanmış olduğu tüm uygulama teknikleri de kapsamlı bir biçimde inceleniyor. Bu eser, yalnızca Erbil'in sanatını daha iyi anlamak isteyenler için değil, aynı zamanda Türk sanat tarihi için de büyük bir değer taşıyor. Kitap, Türk sanat tarihine önemli bir katkı sunmanın yanı sıra, Erbil'in zamanın ötesine geçen eserlerini de sanatseverlerle buluşturacak. Kitap ve sergi konusunda Prof. Devrim Erbil ise, "Ben halıya tutkuyla bağlı olduğum için halı tekniğiyle resimler nasıl duracak diye merak ediyordum. El halıcılığındaki teknik, işçiliğin bu topraklarda yetişmiş olması çok kıymetli. Başka hiçbir coğrafyada yok. Halıları tanıtmak gerekli. Halı, resimdir. Halı, halı sanattır” diye halı resme başladığını ifade edip, Şekerrenk kitabının kendisini çok duygulandırdığını ifade etti.   

Sanatın ve Kültürün Kalbi Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde Atıyor!

Şekerrenk kitabı ve sergisi, sanatseverler ve koleksiyonerler için büyük bir hazine niteliği taşıyor. Devrim Erbil'in sanatsal yolculuğuna tanıklık etmek ve onun eşsiz eserlerini yakından incelemek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunan bu sergide, Erbil’in halı eserlerini ve sanatsal süreçlerini derinlemesine keşfetmek isteyen sanatseverler için bir fırsat yatıyor.  Şekerrenk sergisi,  Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde ziyarete açık durumda. 

 

 



TGC BASIN MÜZESİ'NE BAHÇELİEVLER AYDIN DOĞAN LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN ZİYARET

İMZALAR AYTAÇ ABLA İÇİN ATILDI

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 BAŞLADI

CAZIN SAHNESİ BU YAZ YİNE THE MARMARA BODRUM’DA!

HALI RESSAMI DEVRİM ERBİL'İN ESERLERİ ‘‘ŞEKERRENK” KİTABI İLE ÖLÜMSÜZLEŞİYOR!

3. ULUSLARARASI YEDİTEPE BİENALİ BAŞLADI

SEVDA-CENAP AND MÜZİK VAKFI KOROLARI TÜRKİYE KOROLAR ŞENLİĞİ’NDE

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAK YAŞAMI KORUMAKTIR

TARKAN’DAN YAZ SÜRPRİZİ: DÖNMÜYOR GİDEN

ADANA’DA “BEN, BİZ VE ZAMAN” SERGİSİ

KALBE İYİ GELEN 10 BESİN

AYNI AYAKKABIYI GÜNLERCE GİYMEYİN!

BİR ALBÜMDE İKİ MİRAS: TEHLİKE ALTINDAKİ KUŞLAR VE UNUTULMUŞ ÇALGILAR

SAĞLIKLI YAŞAM VE HAREKETLİLİK FESTİVALİ BAŞLIYOR

ADANA DEYİNCE AKILLARA LEZZET GELİR

ABB’NİN “HER ÇOCUĞA SANAT PROJESİ”NDE ORKESTRA KONSERİ

SICAKLIK ARTIŞI ORMAN YANGINLARINI TETİKLEYEBİLİR

YAPAY ZEKA UYGULAMALARI İNSAN İLETİŞİMİNİN YERİNİ DOLDURAMAZ!

OLTEN FİLARMONİ ORKESTRASI SEZONU UNUTULMAZ BİR KONSERLE NOKTALANDI

STRES, SİGARA VE DAR ÇAMAŞIR BİLE RİSK FAKTÖRÜ

“HAYVANA ŞİDDET, İNSANLARA YÖNELİK ŞİDDETİN HABERCİSİDİR!”

CEZASIZLIK ALGISI TOPLUMSAL BAĞLARI ZAYIFLATIYOR!

GENÇLERİN YÜZDE 57’Sİ BİRDEN FAZLA PATİLİ DOSTLA YAŞIYOR

“ANIZI DÖNÜŞTÜR, TOPRAĞI YAŞAT” FİKİR MARATONU BAŞLIYOR

TMO GENEL MÜDÜRÜ: ÜRETİCİLERİMİZİN BEKLENTİLERİ KARŞILIK BULACAKTIR

İBB’DEN MÜZELER HAFTASI’NA ÖZEL İKİ KAMPANYA!

URLA'DA LEZZET VE SİNEMA BULUŞUYOR

AZERİ TURİZMCİLER ADANA’DA KEBAP ATÖLYESİNDE

21. TÜRSAK ÇOCUK FİLMLERİ FESTİVALİ MANİSA’DA BAŞLADI

ULUSLARARASI 12. SARIYER EDEBİYAT GÜNLERİNDE “FAKİR BAYKURT ÖYKÜ ÖDÜLÜ” ZAFER DORUK’UN

Yükleniyor