9995,29%-0,30
35,30% 0,42
36,88% 0,62
2971,52% 0,53
4769,90% -0,36
Tarsus’ta yayın hayatını 20 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 125. sayısı yayınlandı. Adını Tarsus’ta doğmuş gökbilimci filozof Aratos’tan alan dergi, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.
Tarsus’ta yayın hayatını 20 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 125. sayısı yayınlandı. Adını Tarsus’ta doğmuş gökbilimci filozof Aratos’tan alan dergi, gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor.
Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan, emekten yana, yurtsever, ilerici ve aydınlanmacı ilkeler üzerinden yayınlanan Aratos felsefe dergisinin, 125. sayısının konu ve yazarları şöyle; Aratos, Kilikya başkenti Tarsus’un antik mirasının izinde bir dergi / Sunu (Prof. Dr. İlter Uzel), Ezik Bir Öykü (Hasan Özpehlivan), Korkmayın Birazdan Geçer (Cemile Cereb), Damlanın Yolculuğu (Umut Yelkenci), Söyleşi: Şair Adnan Yücel: “Sanatçının Topluma En Güzel Katkısı Sosyalist Örgütlülükle Olur…” (Röportaj: Uğur Pişmanlık), Edebiyatın Aykırı Dâhisi: Henry Miller-1 (Bedriye Korkankorkmaz), Yabancılaşan Karelerde Ne Bulmamız Gerekiyor (Havva Ağral), Yerebatan Sarnıcındaki Sır (Ebru Bozcuk), Sorgulama / Şiir (Nazmi Bayrı), Toplumsal Kin, Nefret, Husumet, Garaz, Gaddarlık İle Şiddetin Tarihi Kökenleri ve Doğup Yayılmasında Dinin Etkileri: İsrail Örneği-1 (Ahmet Ünal).
Aratos Felsefe dergisi Yayın Kurulu üyesi Prof. Dr. İlter Uzel, derginin 125. sayının “Aratos, Kilikya’nın başkenti Tarsus’un antik mirasının izinde bir dergi” başlıklı sunuş yazında şunları söylüyor; “Aratos 125. sayısına erişti. Derginin özverili yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, 125. sayıya sunuş yazmamı istediğinde, yalnızca içeriğiyle değil, estetiği ve zarafeti nedeniyle cilt yaptırmaya kıyamadığım koleksiyonumu inceledim.
Yayın hayatına 2004 yılında başlayan bu, tarih, kültür ve sanat dergisi, çizgisini hiç bozmadan yüklendiği işlevini 125. sayıya kadar getirmiş bulunuyor.
Dergi, akılcı, ilerici ve ilkeli çizgisini hiç bozmadı. Bunda adını aldığı 2 bin 300 yıl önce yaşayan Tarsuslu hemşerisi, şair, matematikçi, astronom bilge ışığı Aratos’a -güç koşullara karşın- saygısını sürdüren Uğur Pişmanlık’ın büyük ölçüde payı vardır.
Aratos’un bir diğer özelliği de kapağından sayfa düzenine kadar hemen fark edilen estetik kaygıdır. Bunda, kuşkusuz şimdilerde ilçe düzeyine inen kadim Kilikya başkenti Tarsus’un muhteşem antik mirasının da büyük ölçüde yeri vardır. Çünkü şimdi Çukurova olarak söylediğimiz antik Kilikya’nın kocaman şehirlerinde ne bu içerikte ne de zarafette başka dergi- ne yazık ki- yoktur.
Hiç kuşkusuz, Aratos dergisinin Tarsus’taki felsefe çabaları gelecekte bu kentin kimlik kazanmasında etkili olacaktır. Aratos’a nice 125’li sayılara…”
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık ise Aratos dergisinin Tarsus’un tek entelektüel kültür ve sanat dergisi olduğunu belirterek, “Aratos Felsefe dergisi 20. yılında. Antik çağda yaşamış Aratos’un günümüze yansıyan ışığının altında üretiyor ve paylaşıyoruz. Dergimizin bu sayısına, başta Tarsuslu filozof Aratos olmak üzere tüm emeği geçen ve katkıda bulunanlara armağan olsun, selam olsun…” diye konuştu.