ALZHEİMER'A UMUT OLUNACAK MI?

ALZHEİMER

Prof. Dr. Muhsin Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıkladı.

Prof. Dr. Konuk, "Hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer'a yakalanmayacak." dedi.

Milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanlarından umut verici bir haber geldi. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri bir doktora çalışmasında hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolu keşfettiklerini ve bu süreci durdurabildiklerini duyurdu.

Hücredeki "toksik protein" üretimi nasıl durduruldu?

Prof. Dr. Muhsin Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yürüttükleri çalışmanın detaylarını paylaştı. Prof. Dr. Konuk, süreci şöyle anlattı:

“Alzheimer’a neden olan amiloid plaklarının oluşumunu inceliyorduk. Hücre zarında bulunan ve iyon kanalı olarak çalışan proteinler var. Bu kanallardan geçen iyonlar, hücre içindeki asitlik dengesini (pH) değiştiriyor. İşte bu asitlik değiştiğinde, Alzheimer’a neden olan zehirli proteinlerin üretimi tetikleniyor. Biz çalışmamızda, bu süreci başlatan proteinin gen ifadesini değiştirmeyi başardık ve zararlı sürecin nasıl önlenebileceğini ortaya koyduk. Bu, hücresel metabolizmada yeni bir yolak keşfetmek anlamına geliyor.”

Sıradaki hedef tedavi geliştirmek

Bu önemli keşfin ardından sıradaki hedefin, bu mekanizmayı doğal yollarla düzenleyecek bir tedavi geliştirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Konuk, “Şimdi önümüzdeki adım, bu proteinin sağlıklı çalışmasını sağlayacak, mümkünse bitkilerden veya diğer organizmalardan elde edilecek bir ilaç molekülü bulmak. Bunu başardığımızda, Alzheimer hastalığının daha ortaya çıkmadan önlenmesini hedefliyoruz. Yani o kişi Alzheimer'a yakalanmayacak.” dedi.

Genç bilim insanlarına tavsiye…

Bu başarının ardında büyük bir sabır ve adanmışlık yattığını vurgulayan Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına da önemli tavsiyelerde bulundu.

Bilim insanı olmanın en önemli özelliğinin sabır ve usanmadan defalarca denemek olduğunu belirten Prof. Dr. Konuk, "Bu işin arkasında para beklentisi olmamalı. Bu işin insana verdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçmek mümkün değil. Sabırla o işin üstüne yürüyecek ve bir kedinin avına kilitlendiği gibi konuya kilitlenip asla vazgeçmeyeceksiniz. Temel moleküler biyoloji ve genetik eğitimini alan, laboratuvar deneyimine sahip insanlar bu konuda çok başarılı olacaklar. İnanın bu alan, önümüzdeki yılların en parlak 7-8 alanından biri olacak." diye konuştu.



TÜRKTRAKTÖR’DEN GELENEKSEL TARLA GÜNLERİ ETKİNLİĞİ

ALZHEİMER'A UMUT OLUNACAK MI?

NİĞDE PATATESİNE DESTEK

İKİLİ İLİŞKİLERİ TÜKETEN 6 YAYGIN HATA!

TÜRKİYE, ABD’YE 5 MİLYAR DOLAR GIDA ÜRÜNLERİ İHRAÇ ETMEYİ HEDEFLİYOR

TARİHİ NOSTALJİK TRAMVAY YENİLENDİ

17. TÜRKİYE GİTAR BULUŞMASI BAŞLIYOR!

“BEN TEK EŞLİYİM, BANA BİR ŞEY OLMAZ” DEMEYİN

HER EVDE 6 KİLOLUK SÖNDÜRÜCÜ OLMALI!

KASTAMONU ENTEGRE, SEKTÖRÜNDE İHRACAT ŞAMPİYONU OLDU

GÖZLERİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN

RUSYA’YA TÜRKİYE’DEN JÜRİ ÜYESİ

ÜRETİCİ VE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKINDA YÜZDE 600’LÜK ARTIŞ İLE KARPUZDA

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ'NE BAŞVURULAR BAŞLADI

TARIŞILAN LES OTTOMANS OTEL YENİ SAHİBİNİ BULDU

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE “YILDIZLARIN ALTINDA YEŞİLÇAM GECELERİ” BAŞLADI

SUYUN OLDUĞU HER YERDE BULUNABİLİYOR!

GASTRONOMİNİN OSCAR’I KARAMAN MUTFAĞI’NA GİTTİ!

“KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZ YARDIM KAPSAMINA ALINMALIDIR”

İBB’DEN KADINLARA MARANGOZLUK EĞİTİMİ

EGE BÖLGESİNDEN TÜTÜN İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

MERSİN MÜZİK FESTİVALİ'NDE GÜLSİN ONAY’DAN SÖYLEŞİ VE DİNLETİ

TÜRKİYE, ÇİN’E 10 BİN TON ZEYTİNYAĞI İHRACATI HEDEFLİYOR

YETİŞKİNLER GÜNDE 100 KEZ TELEFONUNU KONTROL EDİYOR!

DÜNYANIN RİTMİ HARBİYE’DE ATMAYA DEVAM EDİYOR

TÜRSAB'DAN “SEYAHAT ACENTALARI İÇİN TURİZMDEGÜVENLİK EL KİTABI” 

KLASİK OTOMOBİLLERLE PRAG’DAN OSAKA’YA 16.000 KİLOMETRE

“BİR ZAMANLAR ANKARA” KİTABI TANITILDI

“TARIM ALANLARI MADENCİLİK FAALİYETİNE AÇILMASIN”

HASAT MEVSİMİNDE ORMAN YANGINI ALARMI

Yükleniyor