• BIST 100

    10840,6%1,05
  • DOLAR

    36,67% 0,11
  • EURO

    39,94% 0,17
  • GRAM ALTIN

    3527,49% 0,32
  • Ç. ALTIN

    5669,37% 0,00

AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ PROJESİ İPTAL EDİLSİN!

Belediyeler, Türk Tabipleri Birliği, Çevre Örgütleri Dava Açtı:

Sağlık 31.01.2025 22:47:00 0
AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALİ PROJESİ İPTAL EDİLSİN!

Afşin-Elbistan’daki kömürlü termik santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptali için Elbistan, Nurhak ve Ekinözü Belediyeleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB), TEMA Vakfı ve Greenpeace Türkiye, bölge halkıyla birlikte dava açtı.

Ayrı ayrı açılan davalarda, Afşin-Elbistan’da hâlihazırda faaliyet gösteren santrallerin çevre ve halk sağlığına verdiği zararlar vurgulanarak iki yeni ünitenin bu olumsuz etkileri daha da artıracağı belirtildi.

Kömürün gölgesinde 40 yıl

Kahramanmaraş’ta 40 yıldır kömürün gölgesinde yaşayan bölge halkı, Afşin-Elbistan A ve B Santrallerinin zaten 8 ünitesi bulunduğunu ve toplamda 2795 MW kapasiteyle büyük bir kirlilik yükü oluşturduğunu ifade ediyor. Ancak Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne, toplam 688 MW kapasiteli 2 ünite daha eklenmesi planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 27 Aralık 2024’te yeni bir termik santral büyüklüğünde olan bu ek üniteler için “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Afşin-Elbistan’da kömürlü termik santral projesine karşı tepkiler büyüyor. Yerel yönetimler, çevre örgütleri ve bölge halkı, bölgenin daha fazla kirliliği kaldıramayacağına dikkat çekiyor. Konuya ilişkin görüşler şöyle:

Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: “Elbistan depremden sonra ayağa kalkmaya çalışırken, bir yandan da havamıza, suyumuza ve tüm canlılara zarar veren santrallerle mücadele ediyoruz. Bakanlık’ın “ÇED Olumlu” kararı verdiği 2 üniteye karşı Nurhak ve Ekinözü Belediyeleri ile birlikte davamızı açtık. Burada hem hukuki olarak hem de halkla mücadelemizi yürüteceğiz. Bundan yıllar sonra çocuklarımıza Elbistan’ı bırakırken çevreyi kirleten sermaye sahiplerinin kazandığı bir dava değil, Elbistanlıların kazandığı bir süreç olmasını temenni ediyoruz.”

Davacılardan Mehmet Dalkanat: “40 yıldır tarımımızı bitiren sağlığımızı elimizden alan bu santrallerden davacıyız. Bölgemizde ne bir salkım üzüm kaldı, ne de hayvancılık. Doktorlar burada yaşayanları ciğerlerinden tanıyor artık. Buraya kurulmak istenen Afşin C santralini yaptırmadık, bilirkişi burada kamu yararı görmedi. Bu ek üniteleri de yaptırmayacağız. Bölgemiz bir santrali daha kaldıramaz. Yeni teknoloji olacakmış da temiz olacakmış, yeryüzünde temiz kömürlü termik santral diye bir şey yok. Biz torunlarımıza kömürün tozunu değil, verimli ovaları miras bırakmak istiyoruz.”

Uzman görüşleri ve bilimsel bulgular: Halk sağlığı ve doğa tehlike altında

Türk Tabipleri Birliği: “Bugüne kadar yapılan çalışmalar kömür yakarak elektrik üreten termik santralların özellikle de linyit kullananların, alıcı ortamlarda (hava, su, toprak) en çok kirliliğe neden olan sanayi tesislerinden olduğunu göstermiştir. Bu tesisler baca emisyonları ve ürettikleri küllerin depolandığı barajlar aracılığı ile alıcı ortamları kirletmektedir. Dünyada her yıl hava kirliliği nedeniyle çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere yaklaşık 8 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından 2013 yılında Grup I kanser etkenleri arasına dahil etmiştir. Hava kirliliği kanserler yanında doku beslenmesinin bozulması, kalp krizi, felç, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH), astım, solunum yolu enfeksiyonları, vücut bağışıklığının azalması, depresyon, uyku bozuklukları, erkek ve kadınlarda üreme sistemi sorunlarına yol açmaktadır. Hava kirliliği çocuklarda düşük doğum ağırlığı, otizm, diyabet (tip 1), ani bebek ölümü sendromu, solunum yolu hastalıkları (KOAH, astım, bronşiyolit, bronşit, zatürre), bebek ölümü, zeka geriliği gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Ayrıca kömürlü termik santrallar atmosfere verdikleri karbondioksit ve azot oksitlerle dünyamızın ortalama sıcaklığının artmasına, iklim krizine çok büyük katkıda bulunmaktadır. Var olan santralların bölgede neden olduğu hastalık ve ölümler iki ünitenin daha eklenmesi halinde daha da artacaktır.”

TEMA Vakfı: “Ek ünitelerin yer alacağı arazi, zemin yapısı baz alındığında tarla niteliğindedir ve bu nedenle yalnızca tarımsal faaliyetler için kullanılmalıdır. Santral sahasına çok yakın bir mesafede tarımsal alanlar mevcut. Bölgede yapılmış birçok bilimsel çalışma, termik santrallerin toprakta ve bitkilerde ağır metal birikimine neden olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu proje nedeniyle büyük ova koruma alanı olan tarım arazisinin sınırları Cumhurbaşkanı Kararı ile yaklaşık 6 km daraltıldı. İklim krizi nedeniyle tarımsal üretimde verimin düşmesi, kuraklık ve gıda krizi sorunları söz konusuyken tarla niteliğindeki toprakların kaybı düşünülemez.

Ek üniteler, bölgedeki su varlıkları için de büyük tehlike oluşturuyor. Santralin çevresinde tarımsal sulama için hayati öneme sahip yüzey suları bulunuyor. Ayrıca santralin yer aldığı saha “geçirimli” ve “çok geçirimli” zemine sahip olduğundan santralden ve kül depolama sahasından kaynaklanan olası kirliliğin toprağa ve yer altı sularına karışması ihtimali bulunuyor. Ayrıca proje ile Ceyhan Havzası’ndaki yer altı suyu zenginliği, termik santral için harcanacak. Ek üniteler, bölge halkını susuz bırakma riski taşıyor.

Proje alanına yaklaşık 14 km mesafede Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olan Binboğa Dağları bulunuyor. ÖDA’lar hassas ve benzersiz doğal alanları içerir. Binboğa Dağları da zengin bitki çeşitliliği ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapıyor ve mutlaka korunması gerekiyor. Afşin-Elbistan A Termik Santrali ek ünitelerine karşı doğayı, yaşamı savunmaya devam edeceğiz.”

Greenpeace Türkiye: “Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne yapılması planlanan ek üniteler bölgenin kirlilik yükünü daha da artıracak. Yöre halkı ile birlikte yürüttüğümüz uzun bir hukuk mücadelesi sonucunda, var olan termik santrale ait emisyon verilerini elde etmiştik. İlk kez ulaştığımız bu veriler termik santralin bölgeye verdiği zararı gözler önüne seriyor. İki yeni ünite daha yapılması planlanan santralde ölçülen Karbonmonoksit (CO), Kükürt Dioksit (SO₂), Azot Oksitler (NOx) ve Toz (PM10) ortalama değerleri, yönetmelik sınırlarını 1 buçuk kattan 8 kata kadar aşıyor. Mevcut filtreleme sistemi sorunlarını açıkça ortaya koyan bu verilere karşın Afşin-Elbistan A Termik Santraline iki yeni ek ünite yapılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED Olumlu” raporu verdi. Termik santrallerin yarattığı tahribatı görmezden gelerek hazırlanan ÇED raporu pek çok yönden sorunlu. En büyük sorunlarından bir tanesi planlanan üniteler ve var olan iki termik santral ile birlikte oluşacak toplam kirlilik yüküne dair yeterli değerlendirme yapmamış olması. ÇED raporunun iptali için termik santralin olumsuz etkilerini yaşamlarında hisseden yöre sakinleri ile birlikte davamızı açtık. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Afşin-Elbistan’da yeni bir termik santrale yer yok.”

 

 

 

 

 

"KUMDAN TOZA, ÇAMURDAN NARA" SERGİSİ

ADANA TABİP ODASINDA DOKTORLARDAN GELENEKSEL 13.FOTOĞRAF SERGİSİ

KARAVANA TALEP ARTINCA EV FİYATLARINI GEÇTİ

ADANA ULUSLARARASI PORTAKALLI LEZZETLER YARIŞMASINA SON BAŞVURU 20 MART’TA

ÇUKUROVALI ÜRETİCİLER: AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

YAŞLI BAKIM MERKEZİNDE SANAT ÇALIŞTAYI

URLA GASTRONOMİ VE FİLM FESTİVALİ 2 MAYIS’TA

KUMDAN TOZA, ÇAMURDAN NARA" SERGİSİ İSTANBUL’DA…

MÜZE GAZHANE YENİ SEZONA DOPDOLU BİR BAŞLANGIÇ YAPIYOR

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ “SERBEST UÇUŞ 2025” 1. POSTA SANATI SERGİSİ

NİLOYA 15 MART'TA ADANA’YA GELİYOR

“KARADENİZ VE MARMARA BÖLGELERİMİZDE BÜTÜN ÜRÜNLER TEHDİT ALTINDA”

ADALAR MİMOFEST'İN KAPANIŞI DA AÇILIŞI GİBİ MUHTEŞEMDİ!

KADINLARDA TÜKENMİŞLİK, ERKEKLERDE DUYARSIZLIK…

'KARNAVAL KAÇKINLARI' SERGİSİ AÇILDI!

BOYUN AĞRISI VE MİGRENİN ÇARESİ DÜZENLİ EGZERSİZ!

“DOĞAL AFETLER TARIMSAL ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR”

EDİP AKBAYRAM’A VEFA: ÖZEL TRAMVAY VE OTOBÜS SEFERLERİ

MİCKEY 17 FİLMİNİN GÖSTERİMİNE YOĞUN İLGİ

KLASİK MÜZİKSEVERLER ANKARA’DA BULUŞACAK

TÜRKİYE’DE BUĞDAY KRİZİ BÜYÜYOR: 44 İLDE ÜRETİM AZALDI!

ARAÇ DÜNYASI BURSA’DAKİ FUARDA BULUŞUYOR!

ADANA ‘GASTRONOMİ ŞEHRİ’ ADAYI  

“TÜRKİYE; UN İHRACATINDA 11 YILDIR DÜNYA LİDERİ“

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR!

DİKKAT! BU HATALAR KARACİĞERİ YAĞLANDIRIYOR!

LÖSEV BİNLERCE AİLEYE ULAŞTIRRRCACAK”

TEMSA, DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ ELEKTRİFİKASYONLA DÖNÜŞTÜRÜYOR

AKILLI TELEFONLARI KULLANIRKEN DİKKAT!

"ASKIDA PATATES ÇARE OLABİLİR"

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 26 19 2 5 40 62
3.Samsunspor 27 15 6 6 14 51
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 26 10 9 7 10 37
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Bodrum FK 27 8 13 6 -9 30
16.Sivasspor 27 7 14 6 -12 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 26 4 15 7 -17 19
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35