2 AYDA 1 MİLYON 528 BİN 854 TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ

2 AYDA 1 MİLYON 528 BİN 854 TON BUĞDAY İTHAL EDİLDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday hasatından önce ithalatın başladığını, belirterek buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasını istedi

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ilk 2 ayında tarımda en çok ithal edilen ürünleri açıkladı. Bu yılın ilk aylarında en çok ithal edilen ürünün buğday olduğunu belirten Gürer, hasat dönemi öncesi ithalatın yerli üreticiye darbe olduğunu söyledi. Çukurova’da mayıs ayında hasadı başlayacak buğdayın taban fiyatının bir an önce açıklanmasını istedi. Buğdaydan sonra soya ve ayçiçek ham yağı ithalatı da ilk sıralarda yer aldı.

DÜŞÜK TABAN FİYAT KAYGISI VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mayıs ayında Çukurova'da buğday hasadı başlayacak. Çiftçilerimiz buğday  taban fiyatının bir an önce açıklanmasını bekliyor, Toprak Mahsulleri Ofisi ise yılbaşından beri ithalata devam ediyor. Yılın ilk iki ayında 1 milyon 578 bin 854 ton buğday ithal edilmiş, yurt dışına 389 milyon 789 bin 753 dolar para ödemişiz. Ülkemizin toprakları ve çiftçileri var, buğdayı ithal devam ediyor.Dahilinde işleme rejimi (DİR) kapsamında her yıl ortalama 10 milyon ton buğdayı yurt dışından alıyoruz. Yurt dışına döviz ödüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi depoları yurt dışından getirdiği ürünle doldurunca geçen yıl randevulu sistemi işletmeyip yerli üreticiye eziyet etti ve çiftçilerimiz mağduriyet yaşadı. Bir kısım çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğdayını veremedi, tüccara gitmek zorunda kaldı ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fiyatının altında ürününü satmak zorunda kaldı. Çiftçilerimizin kredi borçları ve piyasaya borçları 700 milyar lirayı geçmiş durumda. Ürettikleri ürünü hasat ettikten sonra satıp borçlarını ödemek istiyorlar. Ülkemizde bu yıl taban fiyatının açıklanmaması çiftçiyi kaygılandırıyor, düşük taban fiyatı kaygısı var. Bir an önce buğday taban fiyatı açıklanmalıdır. Yılın ilk iki ayında buğdayın dışında en çok ithalatı soya ve ayçiçeği ham yağında yapmışız. Bunları kendimiz yetiştirmeliyiz, yurt dışına kaynaklarımızı boşa akıtmamalıyız. Çiftçimize destek vermeliyiz. Taban fiyatları girdi maliyetlerine göre bir an önce açıklamak, çiftçinin kaygısını ortadan kaldıracaktır. Aksi takdirde, taban fiyattan mutlu olmayan çiftçi topraktan daha fazla uzaklaşacaktır.” dedi.

BUĞDAY İTHLATINA İLK 2 AYDA 389 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday için Çukurova’da hasat döneminin yaklaştığına dikkat çekerek, “Buğday hasadı farklı bölgeler göz önünde bulundurulduğunda mayıs ve ağustos ayları arasında yapılıyor. TMO geçtiğimiz yıl yerli üretici hasat yapmadan depoları ithal ürünle doldurunca randevu sistemi sorunlu işledi. Üretici, TMO’nun fiyatından 3000 lira daha düşük fiyat veren tüccara dahi razı oldu. Bu yıl küresel çapta ve ülke bazında üretimin de yüksek olması hesaplanıyor. 22 milyon ton geçtiğimiz yıl üretim sağlanırken ithal üründe yıl boyu alındı. Bu yılın ilk 2 ayında toplam 1 milyon 528 bin 854 ton buğday ithalatı gerçekleştirildi. Yapılan ithalatın karşılığında ise 389 milyon 789 bin 753 dolar ödeme yapıldı. Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında her yıl ortalama on milyon ton ithal ürün ülkemize geliyor. İthalat yerine yerli üretimle bu buğdayı yetiştirmeliyiz. Ayrıca hasat döneminde ithalat, yerli üreticiye gözdağı olduğu gibi stokların dolması TMO'nun alım yapmasıyla sorunlu hale getiriyor. Ayrıca taban fiyatın geç açıklanması da üreticiyi kaygılandırıyor. Bu nedenle taban fiyat, hasat öncesi açıklanmalıdır.” diye konuştu.

HASAT DÖNEMİ YAKLAŞIYOR AMA İTHALAT HIZ KESMİYOR

Çukurova’da buğday hasadının yaklaştığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Tarla kirası, mazot gideri, tohum, ilaç, gübre, biçerdöver ve traktör giderleri, nakliye, işçilik ile enflasyon artışı ve faiz giderleri de dikkate alınarak buğday taban fiyatı çiftçi memnuniyeti sağlayacak bir fiyat olmalıdır" dedi.

Gürer, "İktidar buğday ithalatından vazgeçmiyor. Hasat öncesi ithalat, yerel üreticileri olumsuz etkiliyor. Tüccara güç doğuruyor. Tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle üreticiler taban fiyat konusunda merakla beklenti içindeler. İthal gelen buğdayın yerel üreticilerin ürünlerini satmakta zorlanma kaygıları var. Uzun vadede sürekli ithalat, yerel üreticiyi zora sokuyor. Yerel üreticilerin fiyat beklentisi karşılanmazsa topraktan uzaklaşmanın artışını getirir ki daha çok ithalata mecbur kalınır.” şeklinde konuştu.

İLK 2 AYDA BAŞLICA İTHAL GIDA ÜRÜNLERİ

2024 yılının ilk 2 ayında en çok ithal edilen gıda ürünlerini açıklayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “başlıca ithal ettiğimiz ürün olan buğday için en çok ithalat yaptığımız üç ülkeden Rusya’ya 276,3 milyon dolar, Ukrayna’ya 93,7 milyon dolar ve Moldova’ya 7,6 milyon dolar ödedik. Soya fasulyesi için Ukrayna’ya 105 milyon dolar, Brezilya’ya 103,1 milyon dolar ve ABD’ye 41,7 milyon dolar ödedik. Soya fasulyesinde ise toplam 272 milyon 49 bin dolar ödedik ve karşılığında 512 bin 559 ton ürün ithal ettik. Bir diğer en çok ithal ettiğimiz gıda ürünü ise 194 bin 364 ton karşılığında 175 milyon 479 bin dolar ödediğimiz Ayçiçek ham yağı oldu. Ayçiçek ham yağını en çok ithal ettiğimiz ilk üç ülke ise sırasıyla 93,4 milyon dolar Ukrayna, 71,8 milyon dolar Rusya ve 5,9 milyon dolar ile Romanya oldu.” dedi.



“TURİZM KARTALI” ÖDÜLÜ KAAN ERGÜN’E VERİLDİ.

ADANA’DA 50. SANAT YILI GECESİ

10 AYDA 145 BİN TON ŞEKER İTHAL ETTİK

42 ÜRÜNÜN 38’İNDE FİYAT ARTIŞI OLDU. PATLICAN EN ÇOK ARTTI: YÜZDE 69.2

AVRUPA İŞ EKOSİSTEMİNİ ŞEKİLLENDİRECEK GİRİŞİM PROJELERİ TÜRKİYE’DEN ÇIKTI

GELECEĞİN SİNEMACILARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

KIŞ ÇAYLARINI TÜKETİRKEN DİKKAT! BAZI BİTKİ ÇAYLARI DÜŞÜĞE BİLE NEDEN OLABİLİYOR!

MUSTAFA ÖZKE’NİN ŞİİRLERİ SINIRLARI AŞTI

KADINLARDA İHMALE GELMEZ 6 ÖNEMLİ SİNYAL!

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR

ÇUBUKLU SİLOLAR’IN DİJİTAL SANATLAR MÜZESİ, “BOŞLUK” SERGİSİNİ AĞIRLIYOR!   

“ÇİFTÇİLERİMİZ İLAÇ FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE MÜCADELE EDEMİYOR”

ADALAR MÜZESİ'NDEN YENİ SERGİ

ÖZELLİKLE GENÇLER MASKELİ DEPRESYONA KARŞI İYİ GÖZLEMLENMELİ!

ANKARA’DA PLAKLARIN SAHAFI, TARİHE SES VERİYOR

SALEP TÜKETİRKEN BU 3 NOKTAYA DİKKAT!

ŞAŞMAZ’DAN PSİKOLOJİK GERİLİM KİTABI :  "İÇGÜDÜ"

İYİLİK YAPAN, İYİLİK GÖRENDEN DAHA MUTLU OLUYOR!

BAŞKENT MARKET’TEN “TARLADAN SOFRAYA” MANAV REYONU

HARBİYE AÇIK HAVA’DA MUHTEŞEM SEZON FİNALİ!

ELEKTRONİK SİGARA GENÇLERİ TEHDİT EDİYOR, KANSER RİSKİNİ ARTTIRABİLİYOR!

AHUDUDU OYUNU TURNEYE YOLUNDA

KÜRDAN ALIŞKANLIĞI DİŞ SAĞLIĞINI BOZABİLİR

MÜZE GAZHANE’DE KASIM AYI ETKİNLİKLERİ

ÇİMENTONUN YENİLİKÇİ KULLANIMLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

PANCAR ŞEKERİ ÜRETİMİNDE DÜNYADA 5’İNCİ SIRADAYIZ

TÜRKİYE'NİN İLK SANAL GERÇEKLİK MÜZESİ

TÜRKİYE'NİN NAR İHRACATI 100 MİLYON DOLARI AŞTI

SİGARA, GENÇ YAŞTA KALP KRİZİNİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİ…

FESTİVAL, MANAVGAT’IN ZEYTİN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Yükleniyor