• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,70% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2495,97% 0,49
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÜRETİCİLERE METRO TÜRKİYE’DEN 4.000 TON MEYVE SEBZE ALIM DESTEĞİ

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÜRETİCİLERE METRO TÜRKİYE’DEN 4.000 TON MEYVE SEBZE ALIM DESTEĞİ

Tarım 21.03.2023 07:25:27 0
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÜRETİCİLERE METRO TÜRKİYE’DEN 4.000 TON MEYVE SEBZE ALIM DESTEĞİ

Metro Türkiye, ülkemizi derinden sarsan depremler nedeniyle zorlu bir süreçten geçen çiftçilere bölgeden sürekli olarak yaptığı ve her geçen gün yeni bir çeşit eklediği ürün alımlarıyla güç veriyor. Bugüne kadar toprakta ya da dalında kalan yaklaşık 300 ton meyve sebze alımını gerçekleştiren şirket, sezon sonu olan eylül ayına kadar depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını 1.000 tona çıkaracak. Bölgeyi yakından takip ederek ihtiyaç sahibi üreticilere ulaşan Metro Türkiye’nin eylül ayı itibarıyla başlayacak yeni sezon için ise hedefi bu rakamı 4 katına çıkararak 4.000 tonluk meyve sebze alımına imza atmak.

Metro Türkiye olarak hiçbir zaman ürünleri sadece tedarik edip raflara taşımakla yetinmediklerini, asıl hedeflerinin üretimden yeme-içme sektörüne uzanan ekosistemde tüm sürece değer katmak olduğunu ifade eden Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, deprem nedeniyle büyük bir yara alan afet bölgesine de bu anlayışla ilk günden bu yana yardım eli uzattıklarını söyledi. Ülkemizin tarım açısından en verimli topraklarını barındıran afet bölgesinde üreticilerin büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Alkaç, “Tam 33 yıldır yeme-içme sektörünün, çiftçinin, üretici örgütlerinin ve kooperatiflerin en önemli iş ortaklarından biriyiz. Sahip çıkmayı görev edindiğimiz ‘yerel’ yaklaşımımızla yıllardır üretici, yerel ürünler ve Coğrafi İşaret tescili olan veya olabilecek değeri bulunan ürünlere yönelik çalışmalara imza atıyoruz. İşte bu anlayış ve sorumlulukla felaketin yaşandığı ilk andan itibaren yerel üreticiyi destekleme amacıyla, bölgede mücadele veren çiftçilerimize ulaşmaya çalıştık. Ne yazık ki üreticilerimizin yetiştirdikleri ürünleri toplamak için ekipmanları hasar aldı. Öncelikle onlara ekipman desteğinde bulunduk ve ardından bugüne kadar yaklaşık 300 ton meyve sebzeyi çiftçilerimizden tarlalara birebir ziyaret ederek çitfçilere ulaşarak satın alıp tüm mağazalarımızda müşterilerimize sunmaya başladık. Metro Türkiye olarak bölgedeki üreticilerin elinde kalmış ürünleri satın almamız, bu ürünleri raflarımıza taşımanın çok ötesinde üreticilere önümüzdeki yıllar için umut olmak anlamına geliyor ki, bu çok önemli. Bölgenin tekrar kalkınabilmesi ve tarımda sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için üreticilerimize ihtiyacımız var. Bu nedenle onlara uzatılan her elin, verilen her desteğin çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Ayrıca, bu ürünlerin hem üreticilerine hem de ülkemize kalıcı bir ekonomi oluşturabilmesi için bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşlarla Coğrafi İşaret Tescili başvuru sürecini de yürütüyoruz. Metro Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bu dönemde de yine üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi

Bölgeden temin edilen ürünleri korumak ve ürünleri koruyabilmek ve kalıcı bire ekonomik değer oluşturmak amacıyla Coğrafi İşaret tescili alma çalışmalarına da yöneldiklerini kaydeden Alkaç, “Alımını yaptığımız Hatay Kırıkhan siyah havucunun Coğrafi İşaret tescili bulunuyor. 10 yılını geride bıraktığımız Coğrafi İşaretli Ürünler projemiz kapsamında deprem bölgesinden aldığımız ve tescil alma potansiyeli yüksek olan Hatay beyaz balkabağının tescil başvuru sürecini afetten kısa bir sonra başlattık. Antakya Ticaret Sanayi Odası, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlileri iş birliğinde yürütülen Hatay beyaz balkabağının tescil başvurusunun geçen hafta Türk Patent Enstitüsü’ne yapıldığını açıklamak isterim. 2 aydan kısa bir sürede, özellikle afet bölgesine özel bir ürünün başvurusunun tamamlanmış olması gurur verici. Deprem bölgesindeki potansiyeli olan diğer ürünler için de tescil başvuru çalışmalarını yürütüyoruz. Metro Türkiye olarak bölgedeki kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarına Coğrafi İşaretli ürünler konusunda öncülük yapmaya, yol göstermeye devam edeceğiz. Bu ürünlerin Coğrafi İşaret Tescili alması hem yerel ürünlerimizin korunması hem de kooperatiflerimize daha verimli ve sürdürülebilir bir gelir yaratılması anlamına geliyor. Biz bir kerelik alım almak üzerine ilerlemiyor, bölgeye kalıcı bir etki bırakmaya çalışıyoruz.” dedi.

Kooperatifler başrolde

Bölgede ihtiyacı olan üreticilere ulaşma konusunda kooperatiflerin köprü görevi gördüğünü ve Metro Türkiye olarak tüm alımları kadın kooperatifleri aracılığı ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Deniz Alkaç, “Amacımız bu alımları sürdürülebilir hale getirerek daha çok çiftçimize ulaşmak ve böylece bölgeye sürekli bir destek sağlamak. Bu konuda kooperatifiler, üreticiler ile aramızda köprü kuruyor. Özellikle de kadın kooperatiflerimiz ile işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Örneğin bugüne kadarki ürünleri Mersinden Kadın Kooperatifi ve Zahide Ana Kadın Kooperatifi üzerinden aldık. Kooperatifler aracılığı ile bölgeyi yakından takip ederek yeni ürün alımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar kooperatiflerle desteklenen bir ekonomik modelin hepimiz için çok daha verimli ve kazançlı olacağına inanarak üreticileri bu yönde destekledik. Bu süreçte kooperatiflerin üstlendiği görevin önemine bir kez daha şahit olduk. Bölge özelinde çalışacak kooperatifler aracılığıyla ürün çeşitliliği ile birlikte destek alımlarımızı da genişleteceğiz. Hedefimiz, eylül ayı itibarıyla başlayacak yeni sezonda bu rakamı 4 katına çıkararak 4.000 tonluk ürün alımına imza atmak” bilgisini verdi.

Daha fazla üreticiye ulaşarak ürün çeşitliliğini de artırıyor

Satın alımı gerçekleştirilen ürünler arasında Hatay Arsuz limonu, Hatay beyaz balkabağı, Hatay Kırıkhan havucu, Hatay Kırıkhan siyah havucu, tatlı patates, lahana ve marul gibi bölgede yetişen yeşillikler bulunduğunu kaydeden Alkaç, “Bölgeden yaptığımız destek amaçlı ürün alımlarını artırmayı ve bu sayede bölgeye daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Hasadın devam ettiği sezon sonuna kadar, rutin olarak bölgeden gerçekleştirdiğimiz satın almalardan ayrı olarak zorda kalan çiftçilerimize destek olmak amacıyla yürüttüğümüz meyve sebze alımlarının 1.000 tonu aşmasını planlıyoruz. Bölgeyi yakından takip ederek ihtiyacı olan üreticilere ulaşıyoruz. Bu sayede hem hayata tutunması için gerekli maddi kaynağa ihtiyaç duyan daha fazla üreticimizle buluşuyor hem de temin ettiğimiz ürün çeşitliliğini artırıyoruz. Ayrıca, Metro Türkiye bünyesi altında yer alan Gastronometro’da bölge ürünleriyle yeni tarifler geliştirerek bu ürünlerin sektördeki kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Alkaç, destek alımı yapılan ürünlerin yanı sıra önceden beri rutin olarak bölgedeki tedarikçiler üzerinden gerçekleştirilen taze ve dondurulmuş su ürünleri alımlarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.


ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİNLERİNİ KULLANMA MOTİVASYONLARI DEĞİŞTİ!

ULUSLARARASI FOTOĞRAFLAR ADANA TEPEBAĞ’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA REKOR MERT DEMİR KONSERİNDE

MERCEDES-BENZ’DEN İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NE DESTEK

BU BESİNLER, ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIYOR!

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NDE ÜÇ SANATÇIYA ÖDÜL

“LION KING”, TÜRKİYE’DE İLK KEZ İSTANBUL FİLM ORKESTRASI EŞLİĞİNDE İZLENECEK

TARKAN, YARININ KÖYLERİ İÇİN ADANA’DA

ŞOK MARKETLER’İN 81 İL’DE MAĞAZA SAYISI 10 BİN 725’E ULAŞTI

İLACA ERİŞİM ULAŞIM ENGELLENEMEZ!

BİRİKTİRME HASTALIĞI BELİRTİLERİ!

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA HER GÜN ETKİNLİK

İSTANBUL BOĞAZI’NIN KALBİNİ CAZIN TÜM RENKLERİNE BOYAYACAK GALATAPORT JAZZ BAŞLIYOR!

PORTAKAL ÇİÇEĞİ FESTİVALİ ADANA’DA BAŞLADI

KİRAZ HASADI BAŞLADI, İHRACATINDA HEDEF 250 MİLYON DOLAR

“OBEZİTE YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR, ÖMRÜ KISALTIYOR"

‘KUŞLUK VAKTİ’ TEMALI RESİM SERGİSİ

KKTC’DE GÖRÜLEN YEŞİLLENME HASTALIĞININ TÜRKİYE’YE SIÇRAMAMASI İÇİN TOPYEKÛN MÜCADELE İSTENİYOR

LALE BAYRAMI BAŞLIYOR

SAMAN NEZLESİ BAHARLA BERABER KAPIYI ÇALIYOR!

TEGV’İN ‘ATMA BAĞIŞLA’ PROJESİ 15’İNCİ KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ZİRVESİ'NE ÖDÜL

TÜRKİYE’NİN HEDİYELİK VE İKRAMLIK ŞEKER PAZARI 2.5 MİLYAR

BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI 10 ETKİLİ ÖNERİ!

RESSAM ORHAN ZAFER SANKO SANAT GALERİSİ’NDE SERGİ AÇACAK

MOBİLYA KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2028 YILI SONUNA 12 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ KOYDU

ÇAVUŞOĞLU: KRUVAZİYER TURİZMİ ALTIN YILINI YAŞAYACAK, 2024’TE YENİ REKORLAR GELECEK!

MEDİAMARKT, SMARTIES X GLOBAL ÖDÜLLERİ’NDE ‘ALTIN ÖDÜL’ÜN SAHİBİ OLDU

KARACİĞERİ TEMİZLEYEN BESİNLER NELERDİR?

ADANA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE AÇIK ARTIRMA İLE SANAYİ PARSELİ SATILACAK

“SU HAYVANLARI DOĞAL DENGENİN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI”

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16